Thursday, December 01, 2005

未來產品

The Island


一般講述未來的美國的電影,通常都喜歡找一些產品做sponser。
好似套minority report用gap的店,back to the future好似用burger king.
而史泰龍套demolition man用PIZZA HUT等等。

前兩日睇的The Island,終於有用IT界的產品了... 就系cisco的視像電話和msn
的search engine.CISCO的voip電話而家賣得都幾”行”,上次到美國
公幹都見到佢電視的廣告,可能MULTIMEDIA電話真的指日可待,而msn的search engine
年中話就話革新了,但仍然唔好用。

Anyway, 有人話過the Island好睇,但系我覺得只系一般而已。Michael Bay導演,但冇乜
新意,賣點又系公路飛車加埋d火爆場面,characters唔系好掂,比badboys還要差。
故事以製造後備人為題材,他們成為真人的後備bodyparts,不過放在未來世界而已。
這故事20年前倪匡的”後備”已經寫過,一早就估到講乜。而且電影的反駁地方十分之多,
尤其是後備人在一封閉的環境長大,逃跑到外面世界之後,無理由醒目到連電單車飛船都識架駛。
Budget雖然大,但成績咁差,睇黎Michael Bay真是有點黔驢技窮之勢。

2 comments:

zz said...

我在戲院看,完場時割了椅子幾刀.

冬冬 said...

I liked it.... :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails