Tuesday, February 06, 2007

Amazing Race 又再殺埋黎 !!

前一陣子到星洲公幹和同事閒談,才知Amazing Race在星加坡和馬來西亞等地區很受歡迎。有幾受歡迎?就系熱情到要攪埋個amazing race 亞洲版,認真厲害。



參賽者來自五湖四海,但都是附近的亞洲地區,例如香港就有一pair鬼佬鬼婆(...外籍人仕)代表參賽,雖然外型系咁多隊中最fit,但唔知點解,次次都系包尾,成日做差d就比人淘汰果隊。但最後入到三甲,仲得到第二名添 (差點贏埋),都算幾勁。

亞洲版的amazing race剛在上週播完畢,冠軍是一對女子組合,實在是意料之外。我仲記得兩人的promote出街時的對話大約系:

Zabrina: "What would you sacrifice in the show during the race?"
Joe-jer: "I would probably willing to take off all my clothes and get naked."
Zabrina: "Well... you'll do it anyway."
Joe-jer: "Ar... yes, that's true"



果時都覺得這兩個來自馬來西亞的女孩子幾有幽默感。雖然我只是間中才看看,但原來我的東南亞地區同事門每集都有追開,緊貼著發展。亞洲版的參賽者印象中比較善良和祥和,比賽中沒有美版那種勾心鬥角的氣氛。也可能是亞洲版的剪接沒有美版的高超,所以沒感覺到有特別壞的特出人物。

剛巧在美國公幹,看到第十一輯的amazing race又再殺埋身,兩星期後播出。新一季的特點,就是把以Amazing Race All Stars為招徠,把以往不同的隊員再一次召集,來過龍爭虎鬥。聽落都幾吸引喎,因為這兩三季這show真的一直在跌watt,前兩季的TAR family edition就真正系慘不忍睹。

Rob and Amber重出江湖

在他們的精挑細選之下,選手真系好壞參半。唔系個個都咁吸引,有d真系明顯的陪跑份子,真是有點為他們擔心,希望cbs搵番佢地番黎,多多少少都私人醒d比佢地先啦。不過其中兩隊竟然是剛剛播完,第十輯的一對夫婦,和一對靚女beauty queen(但睇唔出都幾霸道喎),真系咁快手又有得玩過。不過,rob同amber又再出山喎,我都想睇下今次呀rob又有乜野計仔同埋d dirty trick去比賽,娛樂性應有保証。

btw, 香港的AXN應該每星期都會緊貼美國最新的一集,一於睇完再講。

2 comments:

梁巔巔 said...

成個比夢賽維持幾多日?

Xavier said...

梁兄,電視差不多會播成3個月啦,每週會eliminate一個team. 但真正比賽時間可能約一月左右。 :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails