Thursday, February 01, 2007

金田一 : 獄門塾殺人事件



始終都系忍唔到手,一出版便即刻買了最新一期的金田一事件簿。出版商最聰明的地方,是上下集一起出版,可以令讀者買多一本睇埋個給案。

買,唔系一個問題。睇,點都會去睇。問題系睇完本書放在那裏,又可以比邊個?基本上看完謎底之後,本漫畫便沒有什麼價值了,而我之前儲起的漫畫始終題不起勁再去翻看,所以如果可以spare 到時間,我寧願上書屋慢慢看。

今次出場的人物都系那幾位主角,金田一,明智健悟,和地獄的傀儡師,高條遙一均有出場,而條橋亦系估佢唔到。故事發生在一間大學的補集社內的連環謀殺案,這次沒有密室殺人,但有遙控殺人的謎團要破解。不過攪完一大輪,像是有點搵戲黎做的感覺,其實一貫以來,每集都是這樣,總之最後可以自完其說,讀者也會收貨,可說是見怪不怪。

睇完上下集,算是過了心癮,但心心思,又想再睇埋"寒蟬鳴泣之時"... 或者先找video看看吧。

8 comments:

梁巔巔 said...

Hello~ Xavier 兄, 好耐冇見, 近來好嗎?

Wei, 無記逢 Sunday 00:45 齣 "百年怪物語" 唔錯, 睇睇 la!

^^

Xavier said...

Hi 梁兄,你好!!

這週公幹在外,下星期才回香港呀。e,我剩系知無線做星矢,都唔知有呢套劇。等我番黎留意下先。thanks :)

梁巔巔 said...

講起星矢, 谷到氣頂!

成班配音唔同晒! 算! 但配得好渣!

而最氣頂係, 做咗幾集, 無記上星期無端端 cut 咗喎! 仲以後改播セ X 火影忍者! 事前完全冇解釋! 離 Q 晒大譜! 播嘢播到咁, 不如一早咪播 la!

Anonymous said...

覆梁嶺嶺:
冥王十二宮篇動畫版係得咁多集乍
無箭已經叫播晒成套了
不信可自己查資料
可上wikipedia睇睇丫
寡人

梁巔巔 said...

Hello~ 寡人,

係?

謝謝你的資料, 如果唔係, 我今晚嗰篇係咁 X 實畀人笑! 感激呀! ^^

另, 喂, 我係梁巔巔, 唔係梁嶺嶺呢~ ^~

梁巔巔 said...

A~ 寡人, 朕記得去 Youtube 有動畫版冥王篇 wo~

Anonymous said...

寡人:
(覆梁巔巔)
那您就去睇呀!
ps:其實都幾想插無箭 (當然寫錯閣下大名也過意唔去)
尤其係o的外購戲集翡翠台播完就輪到劇集台播
到劇集台翻收完,隔冇半年或三兩個月又會輪到翡翠台再播
再唔係劇集台播過o既劇,三個月內可能又會replay一次
真係無本生利呢
《電車男》係咁、《女王的教室》係咁、就連o個o的《天國的「雞批」》都係 ... ...
就連卡通片都有咁o既情況
就係想知佢會唔會播返《魔神英雄傳》,再唔係開多個台播《龍珠》或者《星矢》都唔錯
直頭係財路o黎啦
不過今日播完o個套日劇《天体觀測》又真係幾好睇! (感人勵志 ~ 咁鍾意抄人o既無箭應該都要拍番套咁o野)

梁巔巔 said...

:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails