Tuesday, April 24, 2007

Long haul

長途機一點都不好玩,就算坐商務都系咁話。

機倉中百無聊賴,電視電影上次已經睇過晒,扲部notebook出黎做野,但無network又乜都做唔到。日光日白,邊到訓得咁多。

而且人在半空中那種無助的感覺,旅途中遇上氣流時那種顛簸震盪的情境,更是無奈。

雖然心中不斷地重覆著飛機是全世界最安全的交通工具,但另一方面又不禁想起電影中那一幕幕的空難場面。而你的命運便無奈地托付給天氣,科技,機師,除了穿緊seatbelt和祈禱之外,一點都沒法幫助。

在這光境中,還感到生命的短促,望著檯面上的laptop,如果大吉利事這樣去了,這樣辛苦工作還值不值呢?

暗自下個決定,在落機的一刻,一要好好地生活下去,那怕是要盡情放縱一下,do something,這樣才能把內心那種無奈難過甚至氣忿的感覺驅除掉。

不過,後遺症通常是自閉在家中,甚麼地方都不想去,甚麼都不做。

給我攤在沙發上一兩天,自然痊癒,期待下一個trip。

4 comments:

冬冬 said...

>機倉中百無聊賴

you need to buy a NDSL! :)

Xavier said...

老實講,打機都好花精神... which i don't hv...

Cracker said...

long hual,最好都係瞓。如果可以自然咁瞓到大半程,咁就真係恭喜晒。但最怕係落機時間係夜晚,咁如果你係飛機瞓得太多,落左機又瞓唔番,第二日都唔駛旨意做到嘢。

Xavier said...

Depends la. 有時日光日白真系訓唔著,但有時掛著睇戲又唔想訓...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails