Wednesday, January 07, 2009

尋找吳尊



聽說汶萊的國家面積比新加坡還要小,人口共三十多萬。香港放煙花時,站立維港兩岸的人群應可超越這數目。汶萊是回教國家,禁止酒類入口及售賣,在餐廳也只能點juice或汽水等飲料。上機前發生點意外,話說香港居民需要簽証,但travel agency竟然告知不用,結果差點上不了機。最後關頭將機票改為經汶萊往新加坡,當transit可以停留72小時,thank god for e-ticket,在counter close之前最後一刻可以上機,唔系今晚真系可以返家睇飛輪海dvd。

落機過移民局反而唔多care,排我前面一位的香港客,系咁意話聲經汶萊飛唔知邊度,放底5蚊便大搖大擺過海關,真夠瀟灑。做transit要交5蚊比移民局,若只開一兩個會議,確是比起去簽証的費用"抵",不過要飛多一個國家。

酒店的樓底好高,一條柱有五層樓咁高,這兩天困在酒店開會,我想沒有什麼觀光的機會了,否則去參觀一下皇宮,唔知有冇機會撞到邊位女星呢?




4 comments:

聶秀康 said...

好似冇乜朋友或同事去過汶萊喎!開會...
係未冇冬天架?

Xavier said...

聶>外面成31度...我諗唔似有冬天... :)

肥貓 said...

只知道汶萊因為盛產石油而成為很有錢的國家, 汶萊人好像從不需要交稅, 在這個交稅的日子, 多羨慕汶萊人.

Xavier said...

cat> 今年返工頭一日就要交稅...唉真系唔開心。

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails