Tuesday, December 01, 2009

費達拿最後一戰




禮拜六晚想睇英超,不過另外一邊打緊ATP的年終賽,其實戲碼唔系太強,頭號種子費達拿四強大戰俄羅斯的迪維丹高。唔...不過一哥登場,就不可以錯過。

費達拿贏過對手十四次,迪維丹高贏過費達拿0次。

唔駛打啦? 不過,諗諗下如果費達拿呢場輸波,今年就系咁先...

本來仲系咁住唔睇,點知...頂,第一盤輸波喎。拿拿淋轉台啦!!

第二盤追返平手。

第三盤,第九局費達拿5:4 lead緊,第十局費達拿30:0領先,今次仲唔系破發兼贏波?!

世事真系無絕對,重要關頭迪維丹高連追四分,deuce之後追平。

唉,最後還要掉頭破費達拿發球局,贏埋場波。

開頭諗住贏過迪維丹高十四次,今次食硬啦。但高手過招,打到最後仍然是要看心理戰。這次可能是球王信心不足,最後仍要輸波。

結婚、生孖女,會否影響了費達拿今後的表現,很難說。

這個season費達拿的球運真的是起起落落,不過仍然贏到兩個大滿貫,一個master。

希望明年再看到費達拿再闖四大滿貫的決賽。

.

5 comments:

程音語 said...

吉列咀咒?

http://chingyamyu.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

LOIS said...

那麼最後有無睇英超呢??
嘻嘻...
係喎..英超遲啲now無得播了...有線播..
我不想買多個有線呢..嗚嗚嗚....(我NOW剛續約...)

肥貓 said...

我只在新聞報導知道他輸了, 不過報導只著重拿道連輸三場.

>>吉列咀咒?

不會吧?

Xavier said...

程:

活士炒車就真系大鑊d, 但費達拿今年扲埋法網公開賽,真系集齊四大滿貫錦標,今年都算唔錯啦。:)


Lois:

我now同有線都有,最近兩個都續埋約添,早知now下屆冇英超,真系唔鬼同佢續...唉。

F.C.,

拿度三場都系兩盤直落輸波,室內賽唔系佢的強項,而且傷癒復出後表現都系一般。不過佢weekend代表西班牙打戴維斯決賽,仲要系泥地賽,到時肯定殺晒啦 :)

pibb said...

even so, i believe he already 此生無憾. got all the grand slams, including the french open. and the lovely twins...叻仔!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails