Thursday, January 28, 2010

澳網十件事


(FIONA HAMILTON/AFP/Getty Images)
  • 雖然今天鄭潔跟李娜都沒法打入決賽,但有兩位中國球手能晉入4強,仍是今年澳網最大的驚喜。尤其是昨天8強賽,李娜對大威,由先落後,再次追平,最後反勝,兩小時多的賽事峰迴路轉,十分精彩。
  • 費達拿連續23次晉身大滿貫四強,實力不但橫強,而且心理質素極好,單看他昨天如何在先落後一盤之後,將迪維丹高擊敗,已知他大有機會再贏大滿貫。
  • 桑加明天對費達拿,應該冇咁容易打,他能贏迪祖高域真系夠運。上年迪祖高域曬到暈,今年打打下波又嘔吐大作,呢兩年都唔知點解咁黑。
  • 軒寧復出首個大滿貫即能打入決賽,真系好似冇休息過咁。軒寧技術好,睇佢的單手反手擊球,真系賞心悅目,點都好睇過大細威D波。
  • 安迪梅利今晚贏左斯力,第二次打入大滿貫決賽,今年梅利好勁,入四強之前全部都系三盤直落解決對手,如果FEDERER入到決賽,應該會系佢勁敵。
  • 拿度就算唔系腳傷,應該都未必夠梅利打。
  • 姬莉絲達絲以0:6,1:6輸比彭露娃,驚訝指數比舒拉寶娃輸波還要高。
  • 比利時的域美雅(WICKMAYER)打得幾好,美網入到四強唔系撞彩,可惜今次遇上師姐軒寧,唔系應該可以再進一步,今年睇好的新人之一。
  • 干沙利斯對洛迪克打得比對手好,但系最終輸波,又一次証實BRAD GILBERT的明言,“WINNING UGLY”,你唔駛球球打靚波,只要夠贏前面那位對手便足夠了。
  • 在澳網連打三場都系五盤大戰的斯力,今年表現令人難忘,雖然最後四強止步,但希望往後的表現更進一步。

2 comments:

肥貓 said...

李娜對大威那場真很精彩, 但在李在發球得分方面仍需改善.

費達拿進了決賽, 還說 "壓力只在梅利方面", 看來他心情真的很輕鬆!!

看到拿度因為腳傷退出有點可惜, 運動員最怕的莫過於連續不斷的傷患吧!

Xavier said...

今晚睇左軒寧場波,唉,咁好波都要輸,真系唔底。 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails