Wednesday, June 22, 2011

溫布頓 Day 2: 天王出場

頭場是天后細威出場,休息/養傷近整整一年後,終於可以復出打冠溫布頓的衛冕戰。先贏一盤但被對手追平,但頂級高手往往能在重要關頭提升功力,細威在第三盤發威,最終以6:1晉級。賽後細威更加激動落淚,應該都系第一次見到。我覺得Yahoo班記者成日針對細威,話佢唔care 比賽,周圍去玩,希望這次溫布頓會另人對她改觀。


接下來是天王費達拿出場,雖然休息了兩周,連德國的哈雷草地賽也放棄了,但狀態仍然不俗,以三盤直落解決對手。如果睇首圈賽事結果,男單前二十名種子都可以晉級,代表今屆競爭將會幾激烈,不過前四種子仍然強勁,有機會好似法網咁,又系四個:拿度、費達拿、梅利及迪祖高域齊齊入準決賽。

不過Yahoo卻睇好洛迪克,以首場表現,他轟出三十個ace球擊敗對手,都唔簡單,可以視為黑馬。


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails