Tuesday, April 17, 2012

Celebrity Apprentice 3, 4




今次Donald Trump 有機會打錯如意算盤,2個小時的節目,cut晒commercial download 都成個半小時啦,時間是延長了,但今季的名人賽倒不如上兩季精彩。

這季大家都太過Gentleman 了,女子組的衝突亦未算多,冇左上兩季如Star Jones、Warwick呢d陰濕女人、NeNe 和 Meatload 的火爆、Omarosa的古怪、還有Dennis Rodman 同Gary Busey 等等的痴線佬。

That means 冇晒火花。

Oh... I miss them soooo much !!!

頭幾集的Broadroom 沒有想像中精彩,要觀眾捱足兩粒鐘真系唔容易,睇睇下,掙扎過好唔好睇返盛女算了... 。

第三集系鬥廚窗設計,show off Donald個女Ivanka Trump的衣服手飾高跟鞋等的系列,其實即系同自己的品牌賣免費廣告,真是一個如意算盤。這個項目其實並不太吸引,應該明顯地益女子組,給她們追平的一個機會。

不過男子組的最後設計其實不俗,故事的Logic很鮮明,可以說是實而不華,用孖女來做模特兒亦是個好idea, Its surprisingly good。雖然說Arsenio 擇的服飾可能不太對題,但我覺得這很難評論。

反而我嫌George 的Presentation 較弱,這個在最後boardroom 中反而無人提起。女方的設計雖然是比較繽紛,亦有Miss Universe親身做model演繹,都唔會輸得去邊,反而主題的確有點混亂,故事不及男子組清晰。不過她們能運用到Ivanka的資源,亦是十分聰明的地方。



第四集反過來是比較美國汽車公司Chrysler的新車presentation,男子組有賽車手坐陣,更加有車展的主持經驗的人材,應該可以穩勝。Execution方面,我覺得男子組有點甩漏,中間有些Jokes未達效果,可能是失敗伏線,而女子組最弱的是面對技術問題,不知怎樣去回應,應該扣分。但最後結果出人意料,竟然由女子組再次勝出,有點意想不到。

兩集中兩位失敗的Project manager均被淘汰,但主要並不是Donald Trump把他們辭退,反而他們是自動引咎辭職。

現實上,這種自動自覺,問責離職,可以是好Honorable 的事,But guys we are in Reality TV, 冇cat fights, 冇dog fights, 冇星球大戰,又點會好睇? 難怪Donald Trump 在這兩集中越來越燥...  第四集中連有點無辜的賽車手Michael 都要被炒。

不過that's okay,因為我都唔系太知佢地兩位系邊個。











No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails