Monday, November 04, 2013

Hard nuts 數學少女的戀愛事件簿



今季的日劇情報如下:

1。木村扮機械人,雖然佢做時裝劇應該唔錯,但sorry,今次真系一集都冇興趣去睇。

2。黑河內(黑教練)長瀨智也改變戲路,不再攪笑,而飾演一位亦忠亦奸的警探,加埋rookie剛力彩芽,去查一件四十八年次的三億日元刼案。還有渡部篤郎做大反泒,幾有新鮮感,加上故事不錯,至今追了四集。

3。Doctor X2,米倉涼子再演醫神大門未知子,上輯只有八集,但幾好睇,照單全收。未夠一年咁快拍續集,正在猶疑會否變成爛劇,但劍心在blog中大讚,終於睇左一集。唔錯,但主角仍然太過神化,睇下有時間才看下去吧。

4。Legal High... 幾好笑,故事簡單又有不少笑料,可以捧下去。

5。歡迎來到陰陽屋,錦戶亮,唉,睇左十分鐘就唔想睇落去了。

6。Hard Nuts 數學女孩的戀愛事件簿,  肯定是今季的個人首選。女主角系前兩年告白的少女僑本愛,這次飾演一位數學天才,有點似少年湯川學,兼助警察解決事故。故事系my favorite的查案推理,男主角是刑警但系唔識,睇左兩集覺得不錯,有傳統的推理故事feel。

7。BTW,  今季好多的新劇都可以在風行網個ipad app中找到,十分方面,好過慢慢download。


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails