Tuesday, January 22, 2019

15分鐘就放棄

出外公幹其中一個著數就系比你可以坐定定咁睇好多戲,當然有好多好的電影,亦有不少爛片。慶幸的是手中拿著remote, 仲有個Fast Forward制,可以飛住黎睇。15分鐘左右啦,通常有d熟口熟面的劇情,又有點悶的同時,就可以開始㩒個FF制...



『追捕』其實在電視睇, 不過睇睇下唔對路, 頂唔順轉左台, 結果最近又睇番個結局。呢套喺吳宇森大導的作品,故事背景在日本, 制作budget 都唔算係小, 但係個故事同人物設計都仍然留番在上世紀, 即係咁, 開場15分鐘之後你就會知道晒邊個忠, 邊個奸, 故事點樣發展下去, 英雄系幾咁不羈, 壞人又係幾咁衰格, 全. 部. 估. 到. 晒. 囉... 咁熟口熟面,兼老土到暈,  仲邊會有心機睇落去呀?

其實我想話呢, 你有福山雅治呢D 演員, 其實佢著套西裝呀, 企喺到呀, 唔駛講咁多野都已經好有型, 你要佢做埋D 好似好反傳統, 懶有型的刑警, 就真係有D 多餘... 係呀, 話你呀, 多舊魚呀 !!




『黃金兄弟』的投資又係唔少,之前又有D好似紀陶大把戲既影評講到幾好幾好咁, 又話拍出港產片味道, 真係多謝晒。這齣電影的外境就有歐洲啦, 日本啦, 中港台等, 又有偷竊啦, 又有飛車啦, 又有槍戰啦, 又有爆破啦, 又有原裝古惑仔一班黃金兄弟啦, 場面可謂昆美荷理活大片Mission Impossible。但係拍得唔好睇囉, 故事真是不敢恭維, 所謂的Twist and Turn 真係小兒科。即係咁, 人地隔離Tom Cruise 都唔後生, 但都睇出佢摶命, 拍出動作片的刺激, 果種專業咪幾好睇囉。班黃金兄弟呢, 就真大家圍埋食飯呀, 行行企企呀咁囉, 除了在販賣昔日的情懷之外, 不知道還剩下甚麼吸引人看的地方?




Peppermint 主打是一個復仇的故事, 有d 似女版John Wick 掛, Jennifer Garner 又識演戲啦, 導演亦拍Taken 之類的動作戲, 但點知都係好伏。首先除左女主角外, 其他配角唔係好特別囉, 其中一個黑人女警, 一路都好似好smart 去查案,花左好多篇幅比佢,  但最尾又無里頭比個奸角一槍打死。打死佢個奸角呢, 原來一直都係壞人的警察臥底, 結果又比另一位奸人一槍打死, 我角得都幾兒戲, 同埋對D 角色唔係好尊重囉。 即係除左女主之外, 所有的人都係dispensable, 同樣是報仇系列, 但佢唔似John Wick 咁借唔同的角色去建立一個世界觀出黎, 定位都差左幾皮。

另外反駁的情節亦多, 有幕女主角跟蹤到一位壞人集團的重心人物, 大殺四方之後, 將他迫供,知道製毒工廠的巢穴地點, 但係唔知點解唔問佢大本經營在那裏 ?? 重要放左佢走, 等佢返大本營通知老板, 將製毒工廠設置炸彈去等女主角上當。

This is really stupid.

當然啦, 佢地就算炸晒成間製毒工場都炸唔死女主, 轉頭女主角仲要反跟蹤個壞人, 返去大本營去殲滅班壞人囉... 頂, 真係睇到笑。









No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails